Zážitkové vyučovanie

od | 29. apríla 2022

Milí kolegovia,

tak ruku na srdce, ako ste na tom so zážitkovým vyučovaním? Toľko skloňované slovné spojenie a každý si pod ním predstaví niečo trošku iné. To však vôbec nevadí, lebo je rozdiel, či používate zážitkové vyučovanie pri predmetoch ako etická náuka alebo slovenčina, alebo pri predmetoch, kde sa dá experimentovať, ako je prírodoveda, fyzika či biológia.

 

Pre tento typ vyučovania je dôležité, aby sa prežitý zážitok alebo experiment vždy „rozrozprával“, rozobral. Aby ho deti (a niekedy aj rodičia) nebrali len ako hru, ale ako spôsob učenia, ktorý deti pripravuje na reálny svet. Hovoriť treba veľa aj o pocitoch, ktoré takéto vyučovanie v deťoch vyvoláva – lebo sa často jedná o tímové aktivity – teda, je potrebné hovoriť, ako sa každý člen tímu cíti. Áno, to si vyžaduje od učiteľov väčšiu prípravu, trpezlivosť a empatiu – ale odmenou býva hlbšie pochopenie učiva s presahom cez viac tém a predmetov.

Keď som hľadala na internete inšpirácie k zážitkového vyučovaniu, ako prvý mi napadol program Miša Figuru „Kúzelná fyzika“, ktorý je pre mňa prototypom zážitkového vyučovania. Ale aj článok zo stránky www.eduworld.sk o programe „Na každej škole záleží“, ktorý podporuje nadácia 365 banky je veľmi zaujímavý.

Na a aj my z tímu www.skola.sk chceme prispieť k zážitkovému vyučovaniu niečím zaujímavým – lebo v našej ponuke je veľké množstvo experimentálnych sád na rôzne vyučovacie predmety – až je niekedy ťažké si vybrať.

Preto sme pre Vás vytipovali učebné pomôcky, ktoré by ste mohli využiť  na hodinách, na ktorých vyučujete zážitkovo – pomôcky nájdete na našom webe v sekcii „Zážitkové vyučovanie“.  A ak v tejto časti nenájdete to, čo ste hľadali, pokojne nám napíšte. Urobíme všetko pre to, aby sme Vám pomohli.

 

Budeme tiež veľmi vďační, ak sa s nami podelíte o Vaše skúsenosti a tipy, s čím sa Vám dobre učí, prípadne nám napíšte Váš NAJ zážitok z takéhoto učenia – radi Vaše príbehy zverejníme aj pre ostatných kolegov.

Váš tím zo Škola.sk