NEWTONOVO KYVADLO

od | 27. augusta 2021

Určite ste už niekde zachytili túto zaujímavú vecičku. Newtonovo kyvadlo. Za svoj vznik vďačí pravdepodobne francúzskemu fyzikovi a kňazovi Edmovi Mariottovi. Ten sa venoval skúmaniu tekutín a plynov, bol spoluzakladateľ francúzskej Akadémie vied, objavil slepú škvrnu v ľudskom oku, zaujímala ho zemská atmosféra, kolobeh vody v prírode, ako vznikajú dažďové kvapky. Skúmal rastliny a oveľa skôr, ako sa to aj potvrdilo, sa domnieval, že rastliny syntetizujú materiály chemickými procesmi. Prosto bol to aktívny objaviteľ.

Ale späť k Newtonovmu  kyvadlu alebo hojdačke. Môže vyzerať ako milá hračka. Niekoho môže pohyb kyvadla upokojovať,  a niekoho naopak dráždiť. No hlavne sa pomocou nej niečo dôležité naučiť o pohybe a kinetickej energii.

Pozrite si ukážku v tomto videu:

Ak Vás Newtonovo kyvadlo zaujalo a chcete využiť zostávajúci prázdninový čas s deťmi na zábavu aj overenie týchto informácií, poskladajte si vlastné kyvadlo. Rám je z prírodnej preglejky, môžete si ho pomaľovať podľa vlastnej fantázie a vytvoriť tak originálny darček pre seba alebo niekoho blízkeho.

A takto by to malo fungovať, ak to zložíte správne:

Váš tím zo Škola.sk