Miniskleník – ako na to?

od | 15. apríla 2021

Ste rodič a pomaly vám dochádzajú nápady, ako zabaviť vaše ratolesti? Chcete si v byte predpestovať sadenice úžitkových či okrasných rastlín? Patríte k náruživým pestovateľom a vo vašej domácnosti to vyzerá takto?

Ak ste na niektorú z týchto otázok pokývali súhlasne hlavou, je správny čas, aby ste doma vyskúšali miniskleník (parenisko). Ako na to?

  1. Do spodnej misky stačí doplniť pôdny substrát a počas klíčenia rastlín zo zasadených semienok sa starať o jeho primeranú vlhkosť (nie potopou). Spôsob klíčivosti si pozrite na obale osiva.
  2.  Niektoré rastliny ožívajú v noci, iné počas dňa. Podľa toho parenisko umiestnite. Nezabudnite na prúdenie vzduchu a čistotu priehľadných stien krytu pre prístup svetla. Vetracie otvory sú dôležité pre správnu cirkuláciu vzduchu.
  3. Po vytvorení prvých, pravých listov sa postarajte o dostatok miesta pre priesadu jej umiestnením v samostatnom črepníku (pikírovanie). Tam si rastlinka rozvinie a posilní koreňovú sústavu.
  4. Po presadení, spolu s okolitým substrátom, rastlinku zasypte až do výšky pôvodných klíčnych listov. Nezabudnite na primerané doplňovanie vlhkosti. Mladé priesady je možné jemne kropiť z rozprašovača.

Odporúčané dekoračné rastlinky:

astrovka (Callistephus chinensis)
cínia (Zinnia elegans)
gazánia (Gazania hybrida)
kochia (Kocha scoparia)
fiala (Matthiola incana)
piesočnica (Ammobium alatum)
georgína (Dahlia pinnata)
kleoma (Cleome spinosa)
krasuľka (Cosmos bipinnatus)
slamihovka (Helichrysum bracteatum)
limonka (Limonium sinuatum)

Ak si miniskleník založíte spolu s deťmi, môžete im zveriť starostlivosť o pravidelné zavlažovanie alebo si každý deň urobte snímku pareniska, aby ste si mohli celý proces zdokumentovať. Miniskleník nemusí čakať na svoje využitie do ďalšej jari – môžete si v ňom pestovať čerstvé bylinky na váš stôl alebo ako môj synovec – čerstvú potravu pre papagája.

Váš tím zo Škola.sk