MDD v Starej Kremničke

od | 10. júna 2021

Tento rok sme prijali pozvanie na návštevu ZŠ v Starej Kremničke počas týždňa MDD.

Lebo na ZŠ  v Starej Kremničke sa oslavuje sviatok detí rovno celý týždeň. A správne! Veď si to detiská zaslúžia. Alebo ešte viac pani učiteľky? Tie v Starej Kremničke určite – Renátku Mariničovú a Jarku Kušpálovú poznáme už nejaký ten piatok. Veľmi si vážime ich prácu, lebo ju robia celým srdcom a nehľadajú problém na každé riešenie, ale práve naopak. Ich krycie mená sú „motivátor“ a „rotavátor“ – pričom jedna je neutíchajúca studnica nápadov a druhá ich realizuje aj keby čo bolo.

Tak napríklad žiakmi ich školy sú deti nielen z dediny, ale aj z blízkej osady – kde sú veľmi špecifické podmienky na život – deti z osady môžu o pripojení na internet len snívať (alebo ak vedia, tak čítať), lebo im doma chýba okrem elektriny často aj jedlo. A čo ak takúto situáciu skomplikuje ešte aj pandémia?

Pani učiteľky mohli začať učiť dištančne – vytlačiť pracovné listy a rozniesť ich deťom domov a potom pozbierať vyplnené alebo nevyplnené. Ale rozhodli sa inak – dodržali všetky nariadené hygienické pravidlá – a deti učili v škole prezenčne!

A nielen to. Vďaka projektu „Jednota“, do ktorého sa zapojili a boli úspešní, získali minulý rok v škole kuchynku, kde im pani učiteľky pripravujú zdravé a chutné raňajky a obed – takže deťom počas vyučovania nevyhrávajú v bruškách muzikanti. Pre jedného chlapca z osady je toto jedlo najsilnejšia motivácia, aby chodil do školy 😊

Naša návšteva bola krátka, lebo deti mali v ten deň naplánovaný výlet do Bojníc, takže sme s nimi a pani učiteľkami pobudli len dve hodinky, ale dodali nám za vagón pozitívnej energie a radosti zo života.

 

Videli sme ich políčko za školou, kde si vlastnoručne posadili zemiaky a cibuľu, trochu im závidíme priestrannú telocvičňu, ktorú využívajú aj iní obyvatelia dediny a ochutnali sme neskutočné domáce „Kremnické krumple“ (ak by ste nevedeli, čo to je, odporúčame návštevu Kremnice – neobanujete) No a samozrejme na oslavu sa nechodí s prázdnymi rukami, takže sme odovzdali deťom a pani učiteľkám učebné pomôcky a športové vybavenie pre ich školu. Veríme, že im to spestrí vyučovanie.

 

 

Viac o ZŠ v Starej Kremničke nájdete v ich Fotogalérii.

Váš tím zo Škola.sk