11. september – SVETOVÝ DEŇ PRVEJ POMOCI

od | 11. septembra 2021

Možno väčšine z nás sa s dátumom 11.9. spájajú úplne iné udalosti, ktoré sa udiali v tento deň dva roky predtým. No Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca iniciovala Svetový deň prvej pomoci na druhú septembrovú sobotu. Takže tento rok je to skôr symbolické prepojenie.

Cieľom federácie je zvýšiť povedomie verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. Preto sa v tento deň na mnohých miestach, konajú podujatia, na ktorých sú ukážky poskytovania prvej pomoci, vedú sa diskusie a radí sa ľuďom, ako ošetriť najčastejšie poranenia alebo ako reagovať v situáciách ohrozujúcich život. Ale úprimne, koľkí z nás, keď ideme okolo takéhoto podujatia sa pristavíme? Možno chvíľu aj počúvame, ale potom ideme ďalej a v duchu dúfame, že nikdy nebudeme nútení nikomu poskytnúť Prvú pomoc, lebo by sme to asi nezvládli. Česť výnimkám, ktoré to dokážu.

Pre nás ostatných by som chcela upozorniť na sériu perfektne spracovaných videí o poskytovaní Prvej pomoci zo série BAŠTRNG – SEPR (Sedlácka Prvá Pomoc) s Miškom Kubovčíkom.  Možno ich poznáte, možno nie – my sme ich veľkými fanúšikmi, lebo raz vidieť a ešte k tomu takto vtipne je úplne najviac.

Takže ktorékoľvek s nich si pozriete, získate okrem cenných informácií aj slušný prehľad o tom, čo robiť, keby… a výborne sa zabavíte.

 

Ako upútavku sme pre Vás vybrali jedno o Život ohrozujúcich stavoch. Trvá len necelé 2 minúty, ale oplatí sa pozrieť do konca.

A ak by ste chceli aj na Vašej škole posilniť povedomie o poskytovaní Prvej pomoci a hľadáte k tomu vhodné pomôcky, pozrite si našu stránku v tejto sekcii – prípadne nám napíšte, radi Vám poradíme.

Váš tím zo Škola.sk